Nabeschouwing: Wat vond jij van RTL 7 Tour du Jour?

De start van Tour du Jour, de variant op VI Oranje, was onduidelijk. In april berichtten wij dat RTL plannen had om in de zomer met een dagelijkse talkshow te komen rondom Tour du Jour. Maar er heerste een onzekerheid, omdat er nog onderhandelingen gaande was.

Een maand later konden wij melden dat RTL 7 definitief met een dagelijkse talkshow kwam rondom de Tour de France. Presentator Wilfred Genee zou hiervoor (ervarings) deskundigen aan tafel krijgen, zoals Gert Jacobs, Danny nelissen, Steven Rooks, Jeroen Blijlevens, Leo van Vliet en Michael Boogerd aanschuiven. Maar ook BNérs met ‘slechts’ affiniteit met de wielersport zijn van harte werlkom.

Tour du Jour kwam vanuit het Amsterdamse Westergasterrein. Eerder was er sprake dat het de bedoeling was om vanuit het Limburgse Cauberg in Valkenburg te komen. Erik Dijkstra en Marcel Maijer doen verslag vanuit Frankrijk en Johan Derksen zou af en toe langs komen voor de voetbalupdates.

Enkele dagen voor de start van het programma hadden we een aantal berichten geplaatst met foto’s, promo’s, tweets en andere zaken, zoals een bericht over hoofdsponsor Skoda. Lees het hier, hier en hier. Ook hadden we het over de kans van slagen. De reacties waren verdeeld. Sommige mensen waren sceptisch over Tour du Jour en zou de NOS trouw blijven. Anderen vonden het wel leuk dat er een tegenhanger was voor De Avondetappe.

En dan was het zover… De eerste aflevering van Tour du Jour stond klaar om te beginnen. Er keken toen 359.000 kijkers. De volgende dagen zakten de cijfers van het programma gauw in. Maandag schoof Johan Derksen aan en de kijkcijfers stegen meteen. Ook had de dagelijkse talkshow enkele kijkcijferrecords. Het eerste record was op donderdag 7 juli en trok 411.000 kijkers, zondag 11 juli haalde 505.000 kijkers, woensdag 13 juli kon rekenen op 644.000 kijkers, woensdag 20 juli 688.000 kijkers en donderdag 21 juli ging over de grens van 700.000 kijkers. Danny Vera kwam net als vorig jaar met een online videodagboek met een blik achter de schermen.

Tour du Jour begon eigenlijk met niets. Het programma was bedoeld om een breder publiek aan te trekken en om te experimenteren. In de eerste afleveringen waren Wilfred Genee en vaste tafelgasten Danny Nelissen en Gert Jakobs onwennig aan elkaar. Maar hoe meer dagen voorbij waren, hoe meer ze aan elkaar gewend raakten en hoe beter ze op elkaar in konden spelen. Ook moest Gert Jakobs wennen aan dit hele gebeuren, maar nam al snel de rol als de tweede René van der Gijp op zich. Hij vertelde net als Van Der Gijp anekdotes over hoe het vroeger allemaal ging. In een aflevering gaf Van der Gijp zijn hilarische mening over de Tour de France en ook over Gert Jakobs. Bekijk het fragment hier terug. Enkele onderdelen van VI Oranje kwamen terug, zoals de postduif en de quiz. De verslagen van Erik Dijkstra en Marcel Maijer waren om te genieten. Maar vooral Erik Dijkstra leverde leuke bijdrages aan het programma, denk maar aan het losknippen en meenemen van de paal en prikkeldraad waar Johnny Hoogerland in terecht kwam. Al met al is het RTL 7 en Wilfred Genee aardig gelukt met het nieuwe, zomerse programma!

De officiële benaming van het programma was eigenlijk ‘RTL 7 Tour du Jour’, maar iedereen noemde het al gauw ‘Tour du Jour’. Gisteren was de laatste aflevering van Tour du Jour. Hiermee sloot RTL 7 de drie week durende Tour de France af. RTL 7 wilde graag wat met de Tour de France doen en kwam zo uit op een dagelijkse talkshow in de zomer. Hiervoor kochten ze een sublicentie bij de NOS. Maar dit hele gebeuren was voor RTL 7 vooral een experiment. Volgend jaar komt Tour du Jour terug, althans dat wil RTL 7. Maar wat vond jij van RTL 7 Tour du Jour?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s